Muziek in de Berry

bladmuziek   Chateau d'Ars   kapel van Sainte Agathe

Zelf muziek maken in de Berry
De Association Musique en Verdure brengt amateur-kamermusici uit verschillende landen bij elkaar. Samen bekende en nieuwe muziek spelen, ervaringen in samenspel opdoen en uitwisselen van muzikale kennis en ideëen. Dat is het doel van de workshops kamermuziek en zangprojecten in de Berry, in het romantische Château de La Lande in Crozon sur Vauvre.

Zelf muziek maken in La Bachasse
In ons huis staat een goede piano. Als u onze gite huurt is de piano in overleg gratis beschikbaar.

Zelf muziek maken in Frankrijk
De Association des Musiciens Amateurs (AMA) organiseert jaarlijks een viertal "Rencontres" voor amateurs. Deelnemers hebben de gelegenheid in steeds wisselende samenstelling kamermuziek te spelen en te presenteren. Bijna elk departement van Frankrijk heeft een AMA-afdeling die eigen activiteiten organiseert. Natuurlijk bestaat de kern uit Franse amateurs, maar er zijn ook deelnemers uit Spanje, Engeland, Italie, Duitsland en Nederland.

Programma van de landelijke AMA-rencontres:
Bayonne (Pyrenees Atlantiques) in februari
Anduze (Gard) in april
Le Chambon-sur-Lignon (Haute Loire) in juli (2 weken!)
Vierzon (Cher) eind oktober / begin november.
Inlichtingen bij het secretariaat van de AMA

Concerten in de omgeving
Voor de liefhebbers van klassieke en romantische muziek, luisteraars of uitvoerders, professional of amateur (kamer)muzikant, heeft de Berry veel te bieden. Ook voor liefhebbers van volksmuziek is er hier het gehele jaar door veel te genieten. Een greep uit het gevarieerde aanbod:

In het Pinksterweekend organiseert de pianist Cyril Huvé met zijn Association Musiciens Ensemble het jaarlijks terugkerende meerdaags "Festival de Pentecôte en Berry".
Elke dag twee of drie kamermuziekconcerten op bijzondere locaties bij ons in de buurt, o.a. op château de La Lande, de Abbaye de Varennes en in zijn eigen "Grange aux Pianos" in Chassignolles.
Aan dit festival wordt meegewerkt door een keur van Franse en internationaal bekende musici, waaronder de klarinettist Julien Hervé, de fluitiste Juliette Huriël en de contrabassiste Ying Lay, die alledrie spelen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In de winter organiseert Musiciens Ensemble in de Chapelle des Rédemptoristes in Chateauroux een reeks druk bezochte kamermuziekconcerten. Vaak in combinatie met een drankje na afloop, waarbij je kennis kunt maken met de uitvoerende musici.

Nohant:
In hoog aanzien staan de “Fêtes romantiques de Nohant” , die in juni worden georganiseerd en de "Rencontres internationales Chopin", die in juli plaatsvinden. De sfeer van de bijeenkomsten in deze historische omgeving is heel bijzonder.

Chateau d'Ars (voorheen Saint Chartier):
jaarlijks festival van volksmuziek, dat begin augustus plaatsvindt. In de Berry zijn van oudsher de vielle (een soort lier) en de cornemuse (een soort doedelzak) de streekinstrumenten, waarop door veel mensen uit de Berry wordt gespeeld. Uit heel Europa sluiten muziekgezelschappen aan tijdens dit festival dat tegenwoordig in het Chateau d'Ars plaatsvindt om volksmuziek te maken met zang en dans.

Gargilesse:
in deze toeristische omgeving wordt jaarlijks een aantal concerten verzorgd in de kerk en in het kasteel van dit kunstenaarsdorp, vlak bij het Lac de Chambon. Gargilesse is het centrum van de harpmuziek. In de zomer is er een internationale harpweek met lessen, workshops en concerten. Klik hier voor het zomerprogramma.

Musique en Berry: een overzicht van alle Muziekfestivals in de Berry.

In het Chateau d'Ars, ten noorden van La Chatre, is er ieder jaar in augustus de Académie internationale de musique romantique. Een stage voor leerlingen van conservatoria of amateurs, die hun samenspel (piano, zang, strijkers) willen oefenen en verbeteren, incl. openbare lessen en uitvoeringen.

Het gehele jaar door is er in de Berry een overvloed aan kleinschalige recitals en concerten van allerlei soorten muziek (klassiek, romantiek, barok, harmonie, eigentijdse klassieke en lichte muziek, maar ook jazz en rock). Vaak worden deze uitvoeringen (instrumentaal, zang en zangkoren) in kerken georganiseerd, maar ook in de buitenlucht of in kleine kasteeltjes.
La Bachasse
Logeerboerderij La Bachasse